Ilmojen teille ja seitsemälle kukkulalle

Lennähdä Linkillä Tikkakoskelle! Tikkakoski on Keski-Suomen paras rautapääskyjen ja teräslintujen bongauspaikka. Tikkakoskella sijaitsee Suomen Ilmavoimien museo, jossa ihmetellään Suomen historian lentäjä-ässien hurjia seikkailuja 1900-luvun alusta alkaen. Tikkakosken taajaman toiselta reunalla pääsee puolestaan samoilemaan seitsemän kukkulan ylitse, suon vieressä, lammen reunassa ja harjun laella, läpi avaran mäntymetsän ja keskellä mystistä kuusikkoa helppokulkuisessa maastossa. 

Tutustu ehdotukseemme ja lähde lähiseikkailuun!

Huomaathan, että tämä on ehdotus ja että aikataulut ja aukioloajat saattavat muuttua. Olemme pyrkineet tarkistamaan kaikki tiedot mahdollisimman hyvin, mutta emme vastaa virheistä tai muuttuneista tiedoista.  Varmistathan aina aikataulut ja aukioloajat liikennöitsijöiden ja käyntikohteiden omilta nettisivuilta ennen lähtöäsi! Luontopolku ei ole esteetön. Mukavaa retkeä!

Retki Tikkakoskelle

Retkellä liikutaan Linkillä kolmeen otteeseen: ensin menomatka, sitten siirtymä Ilmavoimamuseolta luontopolulle ja lopuksi paluumatka. Jos tulet linja-autolla myös retken lähtöpisteeseen keskustaan, voi olla kannattavaa ostaa Linkin vuorokausilippu.

Menomatka linja-autolla noin 39 min
Siirtymä linja-autolla museolta luontopolulle 8 min
Paluumatka linja-autolla noin 53 min
Kävelyä yhteensä noin 1,2 km sekä luontopolku noin 2,3 km
Perillä oloaika noin 4 tuntia
Retken kokonaiskesto noin 5,5 tuntia
Retken kokonaispäästöt Tämän matkan CO₂-päästöt ovat 2100 g. Autolla kuljettuna ne olisivat olleet 5840 g (lähde: Linkin reittiopas)

Ota matkaan mukaan myös

  • ripaus seikkailumieltä
  • säänmukaiset varusteet – täällä ollaan myös ulkosalla
  • evästä luontopolun taukopaikalle

Menomatka Linkillä Tikkakoskelle

Lähtö klo 10:42 Urhonkatu 4
Saapuminen klo 11:19 Tervaruukinkatu P
Linjan nro 22
Maksuvyöhyke ja hinnat B Linkin liput ja hinnasto
Lippujen ostaminen Mobiililippu, Waltti-kortti, käteinen tai lähimaksu linja-autossa. Lue lisää Linkin sivuilta
Aikataulut Reittiopas Huom! Varmista aina aikataulut ennen lähtöä.

Linja-autopysäkiltä on kahden minuutin kävely Suomen Ilmavoimamuseolle, joka sijaitsee Tikkakoskentien varrella.

Suomen Ilmavoimamuseo

Suomen Ilmavoimamuseo on ainutlaatuinen erikoismuseo, jossa on näytillä erilaista ilmavoimien lentokalustoa ja -varusteita 1910-luvun alkuvaiheista nykypäivään.  Perusnäyttely on esillä näyttelyhallin alatasolla ja se etenee kronologisessa järjestyksessä myötäpäivään. Näyttelyhallista löytyy myös Viestimuseo. Museossa voit kiivetä ylätasolle, jossa on vaihtuvia teemanäyttelyitä ja pienoismallivitriineitä. Voitpa myös itse kiivetä lentäjän penkille ja tarttua ohjaimiin!

Lisätietoa Suomen Ilmavoimamuseosta (mm. aukioloajat ja hinnat).

Ilmavoimamuseossa on monenmoista bongattavaa, pohdittavaa ja ihmeteltävää. Uskallatko nousta lentäjä-ässien kyytiin ja lähteä tutkimusmatkalle?

Bongaa ja pohdi!

  • Mikä on museon vanhin lentokone?
  • Löydätkö museosta koiran? Vinkki: etsi 1920-luvun kenttää esittävä pienoismalli. Kuinka monta ihmistä löydät pienoismallista?
  • Museosta löytyy myös muita siivekkäitä kuin lentokoneet. Mitä ne ovat löydät ja miksi ne ovat museossa?
  • Mitä erikoista kerrotaan Tiira-lentokoneesta? Tutustu tarinaan ja pohdi, uskaltaisitko itse kiivetä sen kyytiin.
  • Aina ei lentäessäkään mene kaikki suunnitelmien mukaan ja lentokoneella täytyy tehdä pakkolasku. Tutustu museon takaosassa olevaan vitriiniin, jossa on lentäjän pelastuspakkaus ja sen sisältö. Usko tai älä, kaikki tuo tavara on onnistuttu mahduttamaan yhteen laukkuun! Tutki sen sisältöä ja selvitä:
    Ellei lentäjä voi lentää, niin minkä avulla hän voi liikkua?
    Mikä on mielestäsi kummallisinta, mitä pelastuspakkauksessa on?

Vihjeet vastauksiin löydät tämän sivun kuvista. (Mobiilissa kuvat löytyvät yläpuolelta, pöytäkoneella vasemmalta. Selaile kuvia!)

Sinun vuorosi lentää

Nyt on sinun vuorosi kokeilla lentämistä. Kipua kyytiin ja ohjaa kone korkeuksiin! Ilmavoimamuseossa on neljä konetta, jonka kyytiin voit kiivetä ja kuvitella olevasi ilmojen sankari. Koneiden ulkopuolella on portaat, joita pitkin kyytiin voi kivuta.

Sisäänkäynnin läheisyydessä on  myös piirustuspaikka ja leikkilentokone.

Ja huomaathan kaikki nappulat, joita museossa voi painaa! Melkoista papatusta, mylvintää ja murinaa sitä lentokoneista lähteekin.

Vinkki: Museon tutkimusmatkan lopuksi on kiva piipahtaa museon kahvilassa nauttimassa virvokkeita ja kahvia ennen luontopolulle siirtymistä. Täällä kannattaa piipahtaa myös WC:ssä, sillä loppureissulla sellaista ei enää ole. 

Linkillä luontopolulle

Seitsemän kukkulan luontopolku sijaitsee Tikkakosken toisella laidalla, joten sinne on kätevä siirtyä linja-autolla. Linja-autopysäkki on sama, mihin jäätiin Jyväskylästä tultaessa eli Tervaruukinkatu P. Varaa linja-autopysäkille kävelyyn noin viisi minuuttia. Kokonaisuudessaan siirtymä luontopolulle vie noin varttitunnin verran.

Myös linja nro 36 vie luontopolun alkuun. Sen lähtöpysäkki on Tikkamannilantie L

 

Lähtö klo 12:47 Tervaruukinkatu P
Saapuminen klo 12:54 Kiilakatu L
Linjan nro 22
Maksuvyöhyke ja hinnat B Linkin liput ja hinnasto
Lippujen ostaminen Mobiililippu, Waltti-kortti, käteinen tai lähimaksu linja-autossa. Lue lisää Linkin sivuilta
Aikataulut Reittiopas Huom! Varmista aina aikataulut ennen lähtöä.

Kiilakatu L -pysäkiltä on noin 400 metrin kävelymatka parkkipaikalle, josta luontopolku lähtee. Luontopolun alku löytyy parkkipaikan oikeasta reunasta. Paikalla on myös luontopolun opastekyltti.

Google Mapsin reittiohje linja-autopysäkiltä luontopolun alkuun.

 

Seitsemän kukkulan luontopolku

Nimestään huolimatta Seitsemän kukkulan luontopolku polveilee varsin tasaisessa maastossa ja on helppo kulkea myös lasten kanssa. Sen varrella on useita opastetauluja, joissa kerrotaan alueen monipuolisesta luonnosta. Noin puolivälissä luontopolkua reitti kääntyy Mustalammen rantaan, johon on rakennettu taukopenkki. Siinä on kiva istahtaa pitämään pieni evästauko.

Aikaa patikointiin on hyvä varata noin tunnista kahteen, riippuen retkeläisten kävelyvauhdista ja siitä, kuinka kauan haluaa viivähtää taukopaikalla. 

Paluumatka Linkillä Jyväskylään

Luontopolku on ympyräreitti ja se päättyy samalle parkkipaikalle, mistä se alkoi. Kävelymatkaa parkkipaikalta linja-autopysäkille on noin puolisen kilometriä. Varaa kävelyyn vähintään noin 7 minuuttia.

Google maps-reittiohje parkkipaikalta pysäkille

 

Lähtö 15:24 Kiilakatu L
Saapuminen 16:16 Urhonkatu 1
Aikataulut Reittiopas. Myös linja nro 36 kulkee Jyväskylään, lähtöpysäkki Koulukatu 1.

 

Tunnelmakuvia Tikkakoskelta

Tutustu myös muihin lähiseikkailuideoihin!

Lähiseikkailut Jyvässeudulla