Tuunauspajat innostavat

15.10.24 | Ajankohtaista, Hyvän huomisen kylät, Yleinen

Kysyimme syyskuussa laukaalaisten kylien asukkailta, millaiset kestävän arjen teot ja toiminta heitä kiinnostaa. Kyselyyn vastasi 137 henkilö eri puolilta Laukaan kuntaa. Kyselyn vastaukset osoittavat, että kestävyystekoihin on kovasti kiinnostusta. Kysely toimii pohjatietona Hyvän huomisen kylät -hankkeen suunnittelussa. Kiitos kaikille vastanneille!

Kyselyyn vastattiin 14 Laukaan kylältä. Eniten vastauksia saatiin Laukaan kirkonkylältä, josta kyselyyn vastasi 37 henkilöä. Seuraavaksi eniten vastauksia saatiin Leppäveden kylältä, 30 vastauksen verran. Vihtavuoresta vastaajia oli 18 ja Lievestuoreelta 11. Vehniältä ja Kuusaasta oli molemmista yhdeksän vastaajaa.

Kyselyssä kysyttiin, millaista toimintaa kyläläiset kaipaavat omalle kylälle. Vastauksina annettiin valmiita vaihtoehtoja, minkä lisäksi avoimeen kohtaan sai laittaa omia ehdotuksia. Suosituin vastaus oli ”Työpajat, joissa aiheena esim. vanhojen tekstiilien tuunaus ja hyötykäyttö, hävikkiruuan hyödyntäminen.” 64 vastaajaa oli valinnut sen kiinnostavaksi.

Seuraavaksi eniten kiinnostusta herätti lainaamotoiminta (esim. urheiluvarusteet, retkeilyvälineet, työkalut) veneily 57 äänellä. Lähes yhtä paljon herätti kiinnostusta erilaiset talkoot lähiympäristön hyväksi, kuten vieraslajien torjunta, niittyjen kunnostaminen, lahopuurakenteet ym. luonnon moninaisuutta edistävät toimenpiteet. Se sai 56 vastaajan kannatuksen.

Avoimissa vastauksissa koroistuivat mm. yhteisöllisen toiminnan kaipuu ja huolen tunne siitä, että nuorille ei ole riittävästi mielekästä toimintaa.

Kaikkien kyselyyn vastanneiden ja yhteystietonsa jättäneiden kesken arvottiin 30 euron arvoinen lahjakortti S-marketiin. Lahjakortti on arvottu ja onnetar suosi tällä kertaa Armi Taipaletta.